De ce nu ma intereseaza ‘elita’

In lumina evenimentelor de la Colegiul National Tudor Vianu, din Bucuresti, aud tot mai des acest cuvant: “elita”. Ca e un liceu de elita, cu profesori de elita, cu elevi de elita… si ar trebui sa ii lasam sa faca lucrurile asa cum stiu ei (chiar daca asta inseamna umilirea unor elevi), pentru ca sunt elita si obtin rezultate bune la nustiuce olimpiade.

Si am mai auzit de ‘elita’ asta atunci cand oamenii spun lucruri de genul ‘sa se intoarca elita acasa‘ sau ‘avem copii de elita, au castigat locul 1 la nustiuce olimpiada internationala‘. Pe langa faptul ca nu stiu exact cine este aceasta ‘elita’ sau cum se defineste (prin note? prin cariera? Stim ca astea doua nu sunt intotdeauna compatibile), nici nu ma intereseaza. Nu am sa dau niciodata Share pe Facebook unui post care spune ‘Stiu ca nu intereseaza pe nimeni, dar avem cei mai buni elevi la matematica din Europa’.

Nu ma intelegeti gresit, copiii sunt de admirat. Parintii lor la fel. Performanta la nivel international implica multa, MULTA munca si bani din partea familiei (da, BANI; nu e de ajuns doar sa fii inteligent). Insa 10 copii, 50 de copii sau chiar 100 de copii olimpici, din 4 milioane de copii romani, nu au cum sa faca o economie sa functioneze bine sau sa diminueze saracia.

Sa va spun niste cifre care ar trebui sa ne intereseze mai mult:

- 53% dintre elevii romani de 15 ani sunt analfabeti functionali. Adica stiu sa citeasca, dar nu inteleg textul pe care il citesc. Alte cifre interesante aici.

- 19% dintre copiii cu varste intre 15 si 19 ani din Romania abandoneaza scoala. De aici.

- 51% dintre copiii romani se afla la risc de saracie. De aici.

- doar 24.4% dintre elevii din mediul rural au promovat bacalaureatul, in contrast cu 75.5% dintre cei care traiesc in mediul urban. De aici. Iar media nationala de promovabilitate la bacalaureat este 66%. De aici.

- 44.2% din populatia Romaniei nu a mers la liceu (au parasit scoala dupa ciclul primar, gimnazial sau nu au mers niciodata la scoala). De aici.

- din 168.939 de elevi care au sustinut Bacalaureatul in 2015, numai 63 au obtinut media 10. Asta inseamna 0.03%. De aici.

Eu nu am fost niciodata prea buna la matematica, dar cifrele astea nu imi arata ceva pozitiv. Copiii reprezinta viitoarea forta de munca a unei tari. Unii vor fi presedinti si prim-ministri, iar altii vor fi vanzatori si muncitori in constructii. Insa atunci cand 53% din viitoarea ta forta de munca nu intelege un manual de instructiuni, ai o problema. De fapt, e un dezastru! Nu vine ‘elita’ sa iti spuna cum sa montezi o bordura in asa fel incat sa nu se inunde trotuarul la prima ploaie. Nu vine ‘elita’ sa iti faca o factura atunci cand cumperi 100 de prosoape de la en-gross. Si nu vine ‘elita’ sa iti izoleze blocul ca sa nu mai platesti facturi astronomice iarna.

Trebuie sa incurajam oamenii sa faca performanta si sa promovam modele pozitive. Insa nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece! Acesti oameni exceptionali sunt foarte putini. Avem nevoie de cei multi care sa lucreze in fabrici si in constructii. Si avem nevoie ca ei sa aiba abilitati minime, cum ar fi intelegerea unor instructiuni si operarea unor calcule minime.

Scoala primara si gimnaziul le-am petrecut la sat. Undeva unde am avut in clasa elevi cu note bune si elevi cu note slabe, corijenti sau numai cu note de 5. Uitandu-ma inapoi, imi dau seama ca cei mai buni elevi erau cei care veneau din familii cu un venit mediu sau peste mediu, iar elevii slabi erau cei care veneau din familii sarace. Cei mai buni stateau mereu in primele banci, cei mai buni erau iertati cand nu stiau lectia pentru ca ‘era doar o intamplare‘. Elevii slabi erau parasiti in spatele clasei, rar scosi la tabla, uitati de profesori. Nu cunosc niciun profesor care sa fi muncit mai mult cu cei care intelegeau materia mai greu. Erau maxim 10 elevi privilegiati, iar restul 20 parasiti.

Mie cifrele de mai sus imi spun ca ne ascundem gunoiul sub pres, ca fugim de problema. Se vorbeste despre reforma educatiei, despre o strategie de eliminare a saraciei in Romania. Oameni buni, saracia se elimina prin educatie. Insa nu educatia pe care copiii o primesc acum! Ci un sistem in care o parte dintre cei mai buni profesori sunt trimisi sa lucreze cu comunitatile dezavantajate. Un sistem in care continutul este adaptat de profesori la mediul in care copiii traiesc. Nu poti preda la fel unui elev care locuieste in buricul Bucurestiului si studiaza la Vianu si unui elev care locuieste in Pata Rat. Avem nevoie de profesori capabili de adaptare, capabili sa selecteze informatia si sa o transpuna intr-un limbaj pe care elevul sa il inteleaga. Avem nevoie de profesori care sa faca elevii sa gandeasca…

Asadar, nu ma intereseaza ‘elita’. Sigur, ei ar putea juca un rol foarte important in revoluionarea societatii, insa pentru asta e nevoie de colaborare cu ceilalti. E nevoie de un parteneriat, care nu are cum sa functioneze atunci cand mai mult de jumatate din populatia apta de munca nu intelege un manual de instructiuni…

Comments

comments

1 Comment on De ce nu ma intereseaza ‘elita’

  1. Daniela
    February 10, 2016 at 8:16 pm (4 years ago)

    Fac parte dintr- o generatie care a avut parte de Profesori.Adevarati.Si imi e rusine ca multi dintre profesorii actuali ,fosti elevi ai celor care m-au invatat si pe mine,nu se ridica pina la glezna dumnealor!Rusine!Din pacate suferinta o vor suporta copiii de azi.Nu stiu ce solutie poate fi folosita.Dumnezeu cu mila!

    Reply

Leave a Reply